Jača „yang“ energiju
Rješava problem s sinusima
Jača imunitet
Regulira krvni tlak
 

Moć Istoka - moksa ili moksibustija

Moksa je jedna od kineskih vještina nastala u sklopu tradicionalne kineske medicine. Zagrijavaju se akupunkturne točke sa zapaljenim štapićem (moksom). Štapići mokse su napravljeni od sušenog i mljevenog divljeg pelina. Pelin (Artemisia vulgaris) se pokazao kao najbolja trava, čije jednakomjerno sagorijevanje oslobađa toplinu, te na taj način omogućava terapijsko djelovanje. Koristi se već više tisuća godina. Vještina je nastala da se pojača učinak akupunkture, te se u kombinaciji s ostalim tehnikama rada na tijelu poput shiatsua, manualne masaže i masaže vakuum čašicama postižu izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija ovisno o pojedinim tegobama.

Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da, u prvom redu, zagrije akupunkturne točke na meridijanima i iz njih eliminira “hladnoću” zatim da uspostavi kretanje vitalne energije (chi) i krvi, podigne Yang iz kolapsa i da prevenira mnoga stanja i bolesti. Čak se navodi u literaturi o tradicionalnoj kineskoj medicini da povremeno tretiranje akupunkturnih točaka moksom na zdravom čovjeku prevenira različite vrste bolesti i podiže vitalne energije u tijelu.

Za tretman se mogu koristiti moksa štapići dugački dvadesetak centimetara i promjera su oko 1,5 centimetar. Sa zapaljenim štapićem zagrijavamo točke u razmaku od nekoliko centimetara. Za vrijeme tretmana klijent osjeća ugodnu toplinu na dijelovima koji se zagrijavaju i automatski se tijelo počinje opuštati.

Drugi način predstavlja rad s moksa kupicama ili hrpicama, koje se postavljaju na akupunkturnu točku te gore odozgor prema dolje. U takvom obliku ih se rijetko postavlja direktno na kožu jer ostavljaju opeklinu, češće se prakticira moksu u hrpici položiti na svježi kolut đumbira ili na sol.

Direktno na kožu, odnosno na akupunkturne točke, možemo aplicirati male moksa stošce – Sawada tehnika.

Moksa se također može postaviti iznad točke i na akupunkturnim iglicama, ili u drvenoj/glinenoj kutiji koja se stavlja na tretirani dio tijela.

 

Moksa, plamen za opuštanje, toplina koja liječi…

Prednosti

  • jača  „yang“ energiju koja je zadužena za pokretanje i grijanje tijela (temeljna životna energija)
  • izvlači “hladnoću” i “vlagu” iz organizma – izuzetno korisna kod prehlade, začepljenog nosa, problema sa sinusima, te kroničnog umora
  • jača imunitet
  • regulira krvni tlak i cirkulaciju
  Tretmani - Sve