⁕ Dijagnoza hare (trbuh)

Dijagnoza hare stari je način dijagnostike u tradicionalnoj japanskoj medicini i njezina je važnost poput one pulsne dijagnostike u tradicionalnoj kineskoj medicini. To je osnovni način dijagnostike u shiatsuu. U japanskoj medicini hara ne predstavlja samo tjelesni centar već je vrlo važan energetski centar; ima puno širi koncept nego samo kao pojam abdomena ili trbuha gdje se nalaze različiti organi. Ona predstavlja širi socijalni i kulturni koncept, koji svoje korijene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini te praksi meditacije. Klasični kineski medicinski tekst Nan Jing opisuje važnost hare u tretmanu, dijagnozi i svakodnevnom funkcioniranju tijela. On kaže: „Izvor vitalne energije je korijen svih dvanaest meridijana, to je „pokretački qi između bubrega“ koji se nalazi u abdomenu“.

Poznavanje dijagnostike na hari te pravilno tretiranje hare odlični su alati putem koje svaki terapeut može pomoći klijentu u mnoštvu različitih problema.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini esencijalna i vitalna energija (organski qi) utječu na sve strukture u tijelu, pa tako utječu i na sve organe. Organski qi omogućava organima da izvršavaju funkcije za koje su zaduženi. Dijagnozom hare terapeut pronalazi uzroke poremećenog organskog qi-ja, a tretiranjem ga ponovo uravnotežuje ili pokreće. Hara također regulira fiziološko funkcioniranje tijela kao i duhovnu komponentu našeg bića. Ona kontrolira metabolizam krvi i organa te proizvodi qi koji teče po meridijanima.

Dijagnoza hare nije dijagnostika u onom smislu kako se to smatra u modernoj konvencionalnoj medicini. Prije svega radi se o upoznavanju klijenta kroz tjelesne zone, kao i njegove aktualne životne situacije, kako bi se pronašao najbolji pristup za tretman koji slijedi.

⁕ Shiatsu- umjetnost dodira

Prirodna preventiva, podrška zdravlju, vitalnosti i mudrosti tijela. 

Shiatsu je umijeće rada na tijelu, umijeće istinskoga svjesnog dodira koji pokreće energiju u onim dijelovima tijela u kojima je energija bila djelomično ili potpuno zaustavljena. Bol, osjećaj nemira, nesanica, tuga, strah, kronični umor, smanjena pokretljivost tijela, napetost i bolovi u leđima i vratu, problem koncentracije i samopouzdanja, sve su to stanja u kojima energija ne teče slobodno ili joj je tijek zaustavljen. 
Shiatsu tretman ponovno uspostavlja slobodan protok energije u tijelu, opušta i smanjuje bol te tijelu vraća urođenu snagu i moć. Shiatsu je tako podrška tijelu da se prisjeti i aktivira svoje vlastite sposobnosti, znanja i mudrosti te da pokrene proces samoiscjeljenja.  

Rad i djelovanje shiatsua objašnjava se trima područjima: dodir, svjesnost o energetskoj prirodi čovjeka te svjesnost o cjelovitosti čovjeka. 

Shiatsu dodir 

Istinski svjestan dodir može se usporediti sa zagrljajem majke koja uzima u naručje uplakano i prestrašeno dijete koje se ozlijedilo. Majka se otvorenog srca predaje zagrljaju kojem se dijete potpuno prepustilo te uskoro prestaje plakati, a bol i strah nestaju. To je znak da je došlo do slobodnog protoka energije, baš kao u shiatsu tretmanu. 
Dodir je temeljno važan za naš rast i razvoj. Mala djeca dodirom istražuju i komuniciraju: dodiruju sebe, uzimaju rukama predmete oko sebe pa na taj način – rukama, odnosno dodirom ispituju i otkrivaju život. Na sličan način shiatsu dodirom komunicira s fizičkim tijelom primatelja, ali i s poljem njegovih emocija i misli. Tako zapravo primamo informacije o tome što se događa s primateljem i gdje mu je podrška najpotrebnija. 

Dodir, pritisak i pokret osnovni su shiatsu alati. 

Nakon dodira palcem, dlanom, laktom, koljenom ili stopalom slijedi pritisak koji inicira i pokreće energiju. U tijelu se uspostavlja pokret kao svojstvo života, vraća se ravnomjeran ritam disanja i kucanja srca te životni puls širenja i skupljanja cijeloga tijela. Sjetite se disanja mačke koja spava ili disanja malog djeteta, koji dišu cijelim tijelom, cijelim bićem. Na shiatsu tretmane dolaze ljudi koji „ne dišu“, odnosno kojima je dah vrlo plitak tako da se udah i izdah gotovo ne vide na tijelu. Cilj shiatsu tretmana je da cijelo tijelo duboko prodiše te da se vrati njegova urođena pokretljivost i radost disanja, da se „vrati u život“. 
U shiatsu tretmanu najvećim dijelom radimo rukama, moćnim i učinkovitim alatom koji se u nekim istočnim tradicijama smatra produljenjem srca, odnosno naše srčane čakre. Rukama tako usmjeravamo pažnju primatelju koristeći se energijom vatre i ljubavi iz srčane čakre. Dodir i visokorazvijen osjećaj razumijevanja tijela, emocija i uma, podrška su uravnoteženju energetskog sustava i oslobađanju napetosti i stresa. Doslovni prijevod riječi shiatsu je dodir, pritisak palcem. 

Svjesnost o energetskoj prirodi čovjeka 

Čovjek je energetsko biće. Od rođenja do smrti našim tijelom teče životna energija koja se u tradicijama Dalekog istoka naziva KI ili CHI ili PRANA. Ona upravlja našim tjelesnim funkcijama, umom, emocijama, ponašanjem, rastom i razvojem. Životna energija teče energetskim kanalima – meridijanima (12+2 meridijana), koji su povezani s organima i tjelesnim sustavima. 
Istodobno naše tijelo kao materija jedan je od oblika manifestacije energije. Kao što električna energija, energija vode ili energija vjetra imaju svoju prirodu, potencijal i snagu, tako su naša koža, kosti, nokti, tjelesne tekućine, baš kao i sva materija u prirodi, zgusnuti oblik energije određene vibracije i kvalitete. 
Svi problemi koje osjećamo u tijelu, od glavobolje, bolova u vratu, ramenima, leđima, preko osjećaja nemira, nemoći, straha, nesanice, kroničnog umora ili svih posljedica stresa, sve su to promjene energetskih stanja čovjeka u kojima energija ne teče slobodno. 
Nakon što shiatsu majstor procijeni energetsko stanje klijenta i uoči energetsku neravnotežu, on dodirom, pritiskom palcem, dlanom, laktom, koljenom ili stopalom, laganim istezanjem, ljuljanjem, rotacijama zglobova i drugim shiatsu tehnikama pokreće zablokiranu energija i ponovno uspostavlja njezin protok u tijelu, a klijent nakon toga počinje slobodno disati oslobođen napetosti i stresa. 

Svjesnost o cjelovitosti čovjeka 

Danas živimo brz, dinamičan život. Svuda oko nas vladaju napetost, nervoza, nezadovoljstvo, raspršeni smo, nesretni, rastrgani između političkih prijevara, otkaza, obiteljskih problema, neplaćenih računa. Moglo bi se reći da “nismo pri sebi“, zapravo smo “izvan sebe“. Živimo bez istinskog kontakta sa sobom, svojim tijelom, svojim životom. Izgubili smo moć i osjećamo se loše. 
Shiatsu tretman je podrška ljudima da vrate svijest o vlastitom tijelu, životu i svojoj cjelovitosti, da ponovno uspostave kontakt sa sobom i vrate se „kući“, odnosno da vrate moć sebi. Kad je čovjek prisutan u tijelu – cjelovit, protok energije u tijelu i duši je slobodan. Kad se pojavi bol, naše tijelo koje reagira na sve što nam se u životu događa, prepoznaje gdje je uzrok problema. 
Unutarnja mudrost tijela razumije da je recimo bol u leđima povezana s nekom od neriješenih životnih situacija, primjerice s problemom partnerskog odnosa ili neplaćenim računima. 
Kad je čovjek prisutan u tijelu – cjelovit, svjestan je da ima mogućnost izbora, da može promijeniti svoje životne navike, ukloniti uzroke nevolja i poboljšati kvalitetu života. Stresne situacije događat će se naravno i dalje, ali će se naš odnos prema njima mijenjati – manje ćemo se vezivati za uznemirujuće događaje i „patiti“, naučit ćemo se s više mira i prisebnosti prilagoditi stresnoj situaciji, prihvatiti je i uhvatiti se u koštac s njom tražeći rješenja. 

  Tretmani - Sve