Liječi uzrok
Popravlja stanje tijela
Djeluje na duboke slojeve
 

Iako se često naziva masažom, shiatsu je specifičan oblik rada na tijelu utemeljen na tradicionalnoj dalekoistočnoj medicini i filozofiji. Unaprijeđen je zapadnim saznanjima moderne anatomije, fiziologije i psihologije. U Japanu je shiatsu još 1952. službeno priznat kao pomoćna medicinska disciplina, a zbog svoje efikasnosti postao je cijenjena alternativna metoda. Primarni cilj shiatsu tretmana jest promicanje zdravlja i prevencija bolesti.

Kako shiatsu funkcionira?

Tradicionalna istočnjačka medicina, pa i shiatsu, temelji se na osnovnoj postavci kako svi posjedujemo životnu energiju koja tvori našu fizičku, emocionalnu i psihičku strukturu.

Protok te energije može poremetiti vanjska trauma (ozljeda), drugi elementi iz okoline (hladnoća, vlaga, toplina, mikroorganizmi) ili unutarnji emocionalni čimbenici (ljutnja, tjeskoba, strah, napetost).

Pored ovih uzroka na stanje energije utječe i način života, posebno neodgovarajuća prehrana, te manjak sna i kretanja.

Esencija shiatsua je dodir – pritisak. Pritisak prsta i dlanova na određene zone i točke tijela, istezanja i rotacije udova i zglobova, korektivni zahvati na koštano – mišićnoj strukturi, istezanja mišića i fascije (fino vezivno tkivo), alati su kojima shiatsu praktičar pokreće životnu energiju i omogućava slobodan pokret u tijelu.

Kod kojih tegoba shiatsu pomaže?

Pored činjenice da odmara i relaksira umorno tijelo, ova metoda harmonizira živčani sistem, stimulira krvotok, dišne organe i blagotvorno djeluje na cjelokupni mišićno – koštani sistem.

Utjecajem na proizvodnju hormona pozitivno djeluje i na probavni i reproduktivni sistem, otklanja posljedice stresa, smanjuje bolove, pospješuje mentalne, fizičke i spolne funkcije, te stabilizira opće zdravstveno stanje.

Najveći potencijal shiatsua je u preventivi, no neosporne su njegove kurativne karakteristike, tj. primjena u stanjima kad već postoje određeni simptomi.

Kako izgleda shiatsu?

Na početku ćete porazgovarati s terapeutom o razlogu svojeg dolaska, što će uključiti dijagnozu na temelju postojećih simptoma i energetske evaluacije. Zatim je potrebno samo leći i uživati jer slijedi rad na tijelu i energetskim kanalima.

Na kraju će vam terapeut, ako to procijeni potrebnim, dati pokoji savjet daljnjem radu, vježbama ili prehrani koji vam mogu pomoći. Shiatsu tretman se obavlja na prostirci na podu. Tijekom tretmana ostajete potpuno odjeveni, u ležećem ili sjedećem položaju (moguć je rad na osobama u kolicima).

Sam tretman traje oko 45 minuta, uz uvodni razgovor i završno savjetovanje oko sat vremena. Da bi tretman bio što ugodniji korisno je biti odjeven u laganu i udobnu pamučnu odjeću, te ne jesti veće obroke 2 – 3 sata prije tretmana.

Mjere opreza

Postoje određena stanja na koja treba upozoriti shiatsu praktičara kako bi on prilagodio tretman;

  • trudnoća – u trudnoći se ne koriste dinamičke tehnike i ne tretiraju se određene zone tijela
  • osteoporoza – potrebno je prilagoditi pritisak
  • negdje na tijelu imate kontuzije, upaljenu kožu, rane, čireve, hernije, lomove kostiju ili neke druge ozljede – moguće ih je previdjeti ispod odjeće

Osnovno obilježje shiatsu tretmana jest potpuna posvećenost terapeuta klijentu i pomno praćenje njegovih reakcija na tretman, s ciljem pružanja podrške upravo tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnija.

Prednosti

  • ne zadržava se na prepoznavanju simptoma, nego liječi uzrok
  • ima  duboko relaksacijsko djelovanje poznato kao alfa stanje
  • razvija svijest o vlastitom tijelu - oslobađa od blokada kojih osoba možda nije ni svjesna, pa se cjelokupno stanje tijela automatski popravlja
  • djelovanjem preko površine tijela djeluje i na duboke slojeve i najdublje strukture (kroz rad na meridijanima)
  Tretmani - Sve